Cilt, insan vücudunu kaplayan en önemli duyu organlarımızdan biridir. Önemli olduğundan ötürü bakımı da önemli ve özenli olmalıdır.
Cilt bakımı kişiler veya uzmanlar tarafından uygulanan cildin temizliği ve güzel görünümü için yapılan uygulamalardır. Akne ve leke sorunlarının giderilmesi, gözeneklerin açılması, fazla açılmış gözeneklerin tedavisi, pigment farklılıkları(ciltte renk değişikliği) sorunun çözülmesi, kuru-karma ve yağlı ciltlerin bakımı, kalınlaşmış cilt bakımı gibi uygulamalarla cilt bakımını yapmak, güzel görünüm sağlamak ve cildin genç kalmasını sağlamak mümkündür.
Cilt Yaşlanması;
Cildimizin yaşlanmasını etkileyen bazı faktörler vardır. Her ne kadar cildimize iyi baksak da bazı dış faktörlerden etkilenir. Örneğin; düzensiz uyku, sigara ve alkol tüketimi, aşırı stres ve yorgunluk, hormonların ani değişmesi,hava kirliliği, yağlı yiyecek tüketimi ve suyun az tüketilmesi gibi faktörler zaman içerisinde cildin renginin değişmesine, dokularda oluşan toksik maddelerden dolayı cildin havasız ve nemsiz kalmasına sebep olur.
Cilt Bakımının Amacı;
Güzel görünmek her ne kadar çok istediğimiz bir şey olsa da sağlıklı ve güzel görünmek her zaman daha önemlidir. Cilt bakımının tek amacı güzel görünmek değildir. Aynı zaman da ruh ve beden sağlığımızı da düşünmemiz gerekir. Sağlıklı görünen bir cilt çevremizle olan ilişkilerimizi güçlendirdiği gibi çalışma hayatımızdaki başarı performansımızı ve moral durumumuzu olumlu etkiler.
Cilt Tipleri;
Cilt bakımı yaparken unutmamamız gereken bir durum da cilt tipine uygun bir vaziyette bakım yapmaktır. 5 tip cilt vardır.
1- Normal Cilt: Cilt problemi olmayan bir cilttir. Yani gözenekler kapalı, parlak ve pürüzsüzdür. Çok özeldir.
2- Karma Cilt: Yüzün T bölgesi dediğimiz alın ve burun kısmı yağlı diğer bölgeler ise kurudur. Yağlı bölgelerde gözenekler açık durumda ve siyah nokta söz konusuyken kuru bölgeler de gözenekler kapalıdır ve pul pul görünüme sahiptir.
3- Kuru Cilt: İnce, mat ve pul pul dökülmeye eğimli bir cilt tipidir. Gözenekler ufak ve genellikle kapalıdır. Cildin yapısı incedir, gergin görünür ve kırışmaya müsaittir.
4- Yağlı Cilt: Ciltte yağ gözenekleri açıktır. Sivilcelerin ve siyah noktların göründüğü cilt tipidir. Yağ salgısının fazla olduğu bu cilt parlak görünümdedir.
5- Olgun Cilt: Yaşın ilerlemesi durumunda cildin hücre yenileme özelliğinin azalmasıyla oluşan cilt tipidir. Hücrelerin dökülmesi de yavaşladığından cilt normalinden daha kalın ve kaba görünür. Yağ salgısının azalmasıyla da ciltte rahatlıkla görülen derin kırışıklıklar ortaya çıkar.
Hangi Sıklıklarla Cilt Bakımı Yapılmalıdır?
Cilt bakımı kişinin kendi imkanları ile kendisinin yapacağı günlük ve haftalık bakımla başlar. Sonrasında cildin durumu ve kişinin sağlık, güzellik ve gençliğinin davam etmesi isteği ile uzmanlarca yapılan aletli ve profesyonel cilt bakımı ile devam edebilir. Uzmanlar tarafından yapılan profesyonel bakımda amaç cildin daha derin katmanlarına bakım ürünlerini ulaştırarak cildin ihtiyaçlarını karşılamak, genç görünümünü sağlamak ve tazeliğini korumaktır. Bu bakım çoğu zaman evde kullandığımız ürünlerle olamayabiliyor. Bu nedenle yaş gruplarına ve cilt tiplerine özel bakımlar yapan uzmanlar bulunuyor.
Hangi Sırayla Cilt Bakımı Ürünleri Kullanılır ?
Cilt bakımı yaparken hangi ürünleri kullandığımızın yanında hangi sırayla uyguladığımız da önemlidir. Doğru sırayla cilt bakımı yapmak ürünlerden alınan etki ve yararı fazlasıyla artırır. Öncelikle hangi cilt tipine sahip olduğumuzu cilt analizi yaptırarak öğrenmeliyiz. Daha sonra kendimize uygun ürünleri seçip uzmanların önerdiği sıraya göre cilt bakımını uygulamalıyız.
Saçlar da sık görülen şikayetler den biri de saçların yağlanma
Dünya’nın önde gelen güzellik uzmanlarından en iyi güzellik önerileri öğrenmek